czwartek, 22 kwietnia 2010

Stefanek na herbatnikach

Dzis polecam pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach - Stefanka. Robi się szybko, a jest pyszny.

Składniki:
1 litr mleka
1 szkl cukru
1 szklanka kaszki manny
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny lub masła
herbatniki

Mleko z cukrem i margaryną zagotować. do gotującej masy dodać kaszkę mannę i kakao i gotować, ciagle mieszając - tak długo, aż masa zgęstnieje.
Na blachę układamy herbatniki, mozna podwójną warstwę. Na nie nakładamy gotową ciepłą masę i przykrywamy herbatnikami.
Na wierzch mozna zrobić polewę czekoladową.
Ciasto odkładamy w chłodne miejsce - niech odpocznie i zastygnie.
Jest to bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Smacznego.

1 komentarz:

Zimbabwe pisze...

Ale pyszne... Dziękuję Iva!